donderdag 26 februari 2015

Bouwinspectie

Het jojo winterweer weet van geen ophouden, van temperaturen boven nul tot strenge vorst in 24 uur. Nu alweer een paar dagen knetterkoud, bij het opstaan was het -19. De zon schijnt wel vrolijk, in onze woonkamer aan de tuinzijde is het dan meteen heel licht en behaaglijk.

Gisteren waren er 2 loodgieters in huis voor een probleempje met de boiler en de wasdroger. Deze problemen waren al gemeld voor de koop dus we kregen geen rekening.
In Nederland kenden we veel "mannetjes" die voor een leuk prijsje de technische mankementen verholpen voor ons. Nu moet ik dus weer op zoek maar de loodgieter van gisteren doet ook de klussen na werktijd en zijn vriend is een electricien met een vast uurtarief dus geen flessentrekkerij. Dit is weer heel erg handig voor de verbouwing van de basement waar sommige dingen niet door onszelf gedaan kunnen worden maar waar volgens de strenge bouwvoorschriften vakmannen moeten worden ingehuurd. Je moet hier voor je gaat verbouwen een bouwvergunning aanvragen, in ons geval gaat het nu om een basement ontwikkelingsvergunning en eentje voor de electriciteit. Koop je, in ons geval, een woning uit 1992 met een unfinished basement dan moet je aan alle huidige eisen voldoen, was de basement toendertijd al ingericht dan kun je elk voorschrift aan je laars lappen en doen waar je zin in hebt.......
Wij kregen afgelopen maandag bezoek van twee bouwinspecteurs en die hadden hoogstwaarschijnlijk de maandagmorgen blues, er moeten nog aan een aantal voorwaarden voldaan worden. Zoals bv het raam wat in de kamer van Rik zit voldoet niet aan de huidige eisen en moet groter (7.5 cm hoger), nogmaals de ramen in de basements van bv de jaren 50, 60, 70, 80 zijn veel kleiner maar blijkbaar kunnen deze mensen wel ontsnappen bij een brand en huizeneigenaaren van de jaren 90 niet.... Volgt U het nog? Ik probeerde me te beroepen op een soort van gewoonte recht maar ving bot bij deze stugge heren. Ik met Kelly naar een soort van kringloopwinkel om te kijken of ze een raam hadden welke ik kan gebruiken. Ik had niet veel hoop maar....... ja hoor ze hadden er een, een nieuwe nog wel voor een zacht prijsje.
Voor het aansluiten van de belangrijkste electrische klussen heb ik nu een "mannetje" en voor de toekomstige badkamer van Rik heb ik een andere. Gelukkig kunnen we de meeste dingen zelf doen, en voor de andere dingen betaal ik geen cent teveel, we blijven Hollanders.

1 opmerking:

  1. Het is niet zomaar even verbouwen, er komt heel wat bij kijken. Maar als alles klaar is kunnen julie lekker genieten.en wie weet zien wij het ook nog eens. Gr.

    BeantwoordenVerwijderen